Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δώδεκα μυστικά για την «Coca Cola»



Πολλοί μύθοι και αλήθειες κρύβονται πίσω από την Coca Cola, που έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο συζητήσεων για την παρασκευή της και τις ουσίες που περιέχει στη σύνθεσή της, οι οποίοι παρόλα αυτά την ταξίδεψαν από ένα μικρό φαρμακείο στην Ατλάντα -όπου δημιουργήθηκε- σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου!

1. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη «OK».
2. Εφευρέθηκε από τον John Pemberton αρχικά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και το αυθεντικό αντίγραφο της συνταγής βρίσκεται ασφαλισμένο στην τράπεζα «SunTrust Bank» στην Ατλάντα από το 1919.
3. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι αστυνομικοί έχουν στο περιπολικό δύο γαλόνια Coca Cola για να καθαρίζουν τα αίματα από τους δρόμους μετά από ένα δυστύχημα.
4. Η παραγωγή της Coca Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.
5. Σερβίρεται και ζεστή (όπως ο καφές) σε διάφορες χώρες του κόσμου.
6. Περιείχε κοκαΐνη μέχρι το 1905, η οποία εχρησιμοποιείτο νόμιμα εκείνη την εποχή (τέλη 19ου-αρχές 20ού αι.) ως αναλγητικό φάρμακο, αφού η πρώτη χρήση της Coca Cola ήταν φαρμακευτική. Στις αρχές του 20ού αι. η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από την καφεΐνη.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της τουαλέτας (το κιτρικό οξύ καθαρίζει ότι έχει μείνει πάνω σε υαλώδη αντικείμενα), την αφαίρεση του λίπους αλλά και για να λασκάρετε τις σκουριασμένες βίδες.
8. Αποτελεί άριστο καταπραϋντικό στα τσιμπημάτων μεδουσών.
9. Περισσότερες από 15.000 Coca Cola, όλων των τύπων, καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
10. Λίγη Coca Cola στο μαγείρεμα του χοιρινού, κάνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό.
11. Για να αφαιρέσετε λεκέδες γράσου από κάποιο ρούχο, προσθέστε μια Coca Cola στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό και κάντε μια κανονική πλύση. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν.
12. Για να μεταφερθεί το κύριο συμπυκνωμένο διάλυμα της Coca Cola πρέπει το φορτηγό να φέρει το σήμα «Hazardous Material», που σημαίνει «Υλικό Υψηλού Κινδύνου».

Aπάντηση της Coca Cola

Η Coca-Cola είναι όντως το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο/εμπορικό σήμα παγκοσμίως, και μάλιστα η πιο γνωστή λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη ΟΚ! Δημιουργήθηκε από τον Dr. John Pemberton, το 1886, ο οποίος οραματίστηκε ένα πρωτοποριακό, δροσιστικό και αναζωογονητικό ποτό. Μάλιστα, πιθανώς να διαβάσατε πρόσφατα ότι η συνταγή που παραμένει μέχρι και σήμερα μυστική, μεταφέρθηκε φέτος στο μουσείο «World of Coca-Cola» στην Ατλάντα, από την Τράπεζα SunTrust, στην οποία στεγαζόταν από το 1925. Φυσικά, τα συστατικά της Coca-Cola αναγράφονται στο πλαϊνό μέρος όλων των συσκευασιών της. Όμως αυτό που δεν θα βρείτε είναι η μυστική συνταγή της, δηλαδή, ο ακριβής συνδυασμός συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων από όλο τον κόσμο που, μέχρι σήμερα, παραμένει η πιο διάσημη μυστική συνταγή στον κόσμο.

Ένα πράγμα όμως μπορούμε να σας πούμε για την Coca-Cola: Με φυσικά αρώματα. Χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Από το 1886.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν διάφορες φήμες για ύπαρξη κοκαϊνης στην Coca-Cola από τότε που εφευρέθηκε, ωστόσο παραμένουν φήμες, καθώς η κοκαϊνη δεν προστέθηκε ποτέ ως συστατικό στην Coca-Cola. Άλλωστε, όπως όλα τα προϊόντα της The Coca-Cola Company, έτσι και η Coca-Cola περιέχει μόνο ασφαλή και απολύτως ελεγμένα συστατικά.

Ως εκ τούτου, καταλαβαίνετε ότι και η σήμανση «Υλικό Υψηλού Κινδύνου» στα φορτηγά της Coca-Cola αποτελεί έναν ακόμη αστικό μύθο και μια παραπλανητική πληροφορία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Coca-Cola αποτελεί ένα αναψυκτικό που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, και δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα μας τα απολαμβάνουν καταναλωτές σε περισσότερες από 200 χώρες πάνω από 1,7 δισ. φορές την ημέρα.

Μπορεί βέβαια η παραγωγή της Coca-Cola να μην είναι ίση με τη συνεχή παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά, αν το υπολογίζαμε έτσι, όλη η Coca-Cola που έχει παραχθεί θα μπορούσε να «τροφοδοτήσει» τους Καταρράκτες για σχεδόν 83 ώρες.

Όσον αφορά σε οικιακές χρήσεις, η Coca-Cola μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα χοιρινού, αλλά δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των καθαριστικών του σπιτιού μας και δεν γνωρίζουμε να έχει χρησιμοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές για κάτι άλλο παρά ως ένα δροσιστικό αναψυκτικό. Άλλωστε, ο καθαρισμός δρόμων με Coca-Cola από μετά από δυστύχημα θα ήταν κάτι που θα στοίχιζε αρκετά στις αμερικάνικες αστυνομικές αρχές!

Είναι γεγονός ότι τα αναψυκτικά είναι ελαφρώς όξινα προϊόντα καθώς περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ, που προστίθενται για να προσδώσουν τη χαρακτηριστική τους όξινη γεύση, και τα οποία, όπως κάθε πρόσθετο, είναι απολύτως ασφαλή και εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές. Εξάλλου, τα οξέα δεν αποτελούν συστατικό αποκλειστικά των αναψυκτικών, αφού πολλά φυσικά τρόφιμα, όπως διάφορα φρούτα και λαχανικά (λεμόνι, πορτοκάλι, κ.ά.) περιέχουν αντίστοιχα οξέα και μάλιστα, κάποιοι χυμοί φρούτων έχουν αντίστοιχη οξύτητα με τα αναψυκτικά.

Δεν αποκλείεται οι δράσεις των οξέων να ισχύουν (π.χ.να αφαιρέσουν τους λεκέδες από την πορσελάνη της τουαλέτας) όπως πιθανώς να ισχύουν χρησιμοποιώντας χυμό λεμόνι, πορτοκάλι ή ξίδι. Ωστόσο, το είδος και οι ποσότητες των οξέων στα αναψυκτικά δεν μπορούν να απειλήσουν το ανθρώπινο στομάχι, καθώς τα γαστρικά υγρά στο στομάχι ενός υγιούς ανθρώπου είναι κατά κανόνα πολύ πιο όξινα από τα τρόφιμα που καταναλώνει. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν ισχυρίζεται την καταλληλότητα των προϊόντων της για άλλες χρήσεις εκτός από κατανάλωση για απόλαυση και δροσιά και συνιστά να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα για καθαρισμό, αφαίρεση σκουριάς κλπ.
Πιστεύουμε ότι κατανοείτε την ανησυχία μας και ελπίζουμε ότι με αυτή την επιστολή αποσαφηνίστηκαν ορισμένα στοιχεία τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, προσβάλλουν την εικόνα της εταιρείας και την ποιότητα των προϊόντων της. Για το λόγο αυτό θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως την ανάρτηση της διευκρινιστικής επιστολής στην ιστοσελίδα, για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου