Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ - ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ


ΥΛΙΚΑ

1.200 kg ώριμα βερίκοκα
800 γρ. ζάχαρη 
χυμό ενός λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Πλένουμε καλά τα  βερίκοκά μας

 Αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τα βερίκοκα με τη
ζάχαρη
και τα αφήνουμε λίγες ώρες στο ψυγείο μέχρι να βγάλει το φρούτο τους χυμούς του και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Τοποθετούμε στη φωτιά την κατσαρόλα και βράζουμε για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.Στην αρχή  ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό του
λεμονιού
και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά το άνοιγμα διατηρείστε τη στο ψυγείο. 


                                   ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ                    

Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να διατηρηθεί. Πως όμως αποστειρώνουμε τα βάζα μας;
Υπάρχουν πολλές μεθοδοι και μπορείτε να επιλέξετε όποια σας βολεύει περισσότερο:

 Υγρή Αποστείρωση

Η υγρή αποστείρωση γίνεται στην χύτρα ταχύτητας.

Συσκευάζουμε το προϊόν σε γυάλινα άθραυστα δοχεία, ενώ είναι ακόμα ζεστό, με προσοχή να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω και τα κλείνουμε. Αν τα καπάκια είναι βιδωτά τα κλείνουμε και αμέσως τα χαλαρώνουμε λίγο, κάνοντας μια στροφή ενός τετάρτου. Στον πάτο της χύτρας τοποθετούμε μια σχάρα ή μικρα κουταλάκια ή οτιδήποτε άλλο, αρκεί να μην είναι σε άμεση επαφή τα βαζάκια με τον θερμό πάτο της χύτρας με κίνδυνο να σπάσουν. Βάζουμε τα βαζάκια με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χτυπάνε μεταξύ τους κατά τον βρασμό (τα τυλίγουμε σε πανάκια ή τους βάζουμε διάφορα ξυλάκια ενδιάμεσα). Ρίχνουμε ζεστό νερό στην χύτρα μέχρι να καλύψει τη βάση των δοχείων 5 εκατοστά περίπου. Την κλείνουμε και την βάζουμε να βράσει για 5-10 λεπτά το πολύ.


Ξηρή αποστείρωση

Στην ξηρή αποστείρωση χρησιμοποιούμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Και με αυτόν τον τρόπο αποστείρωσης δεν γεμίζουμε τα δοχεία μέχρι τα χείλη και δεν σφίγγουμε πολύ τα καπάκια. Τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί του φούρνου φροντίζοντας να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε μισή ώρα αν η ποσότητα δε ξεπερνά τα 2 κιλά και αυξάνουμε τον χρόνο κατά 15 λεπτά (συνολικα 45 λεπτα) αν η ποσότητα είναι 5 κιλά. Μετά τα βγάζουμε απο το φούρνο, σφίγγουμε τα καπάκια με ένα πανί και τα αναποδογυρίζουμε να κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κενό αέρος αφού και τα βαζάκια δεν τα έχουμε γεμίσει μέχρι πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου